Bitorlással vádolják?

 

Ügyvédi felszólítás, bírósági felhívás érkezik: bitorlással vádolnak! Minket, akik minden részletre figyelni szoktunk, és vállalkozásunk során a legnagyobb körültekintéssel jártunk el! Most aztán hová forduljunk, mit tegyünk?

Javaslatunk: mielőbb forduljon jogi szakemberhez, mielőtt bármilyen felhívásra is ösztönösen válaszol! Sokat ronthat a helyzetünkön a spontán adott laikus válasz!

A szerzői jogi, szabadalmi- és védjegyoltalom kizárólagos jogot jelent a szellemi alkotás/szellemi termék használatára, és a bírósági fellépés lehetőségét azzal szemben, aki a jogosult szerint visszaél a szerzői művével, találmányával, levédett márkanevével.

Fontos tudni, hogy a bitorlás „objektív kategória”, azaz hiába érvelünk például azzal, hogy nem is hallottunk eddig a másik félről, nemhogy a lajstromozott oltalmáról... A polgári jogban a bitorlás ugyanis megállapítható attól függetlenül, hogy jó- vagy rosszhiszeműek voltunk. A jóhiszeműségnek legfeljebb a büntetőjogban van jelentősége, ha a jogosult ilyen útra tereli az ügyet.

Az esetleges válaszadás, illetve a perben előterjesztendő ellenkérelem megfogalmazása vagy más ellenlépés feltárása komoly felkészültséget igénylő szakmai munka. Az e körben felmerülő élethelyzetek rendkívül komplexek, ezért jogi tanácsadás esetén a személyes egyeztetés feltétlenül szükséges.

Mielőtt még bekövetkezne az ellenünk való fellépés, célszerű, ha megelőzésként saját új megoldásunkat levédjük. A levédetés mint megelőző intézkedés nem feltétlenül biztosít erős oltalmat, de ha minket vádolnak bitorlással, akkor hatalmas előnyt jelenthet. Ilyenkor a másik félnek előbb saját oltalmunkat kell töröltetnie, megsemmisítenie, nekünk meg bőven marad időnk eldönteni, mihez kezdünk a jogvitás helyzetben.

 
Copyright © 2010 Pintz és Társai - Minden jog fenntartva.